Var och varannan match präglas idag av påhopp mot domaren och motståndare. Det är sällan lagets eget fel att de förlorat, snarare domarens.Och för att göra det ännu jobbigare för domaren tilltas ofta fusk för att lura till sig fördelar. Betéendet hos världens stjärnspelare smittar givetvis av sig på ungdomarna som tar efter sina idoler. Därför vill SIF Cup belöna de lag som föregår med gott exempel och främjar den rena och fina fotbollen.
I finalen av Champions League såg vi hur Real Madrids Sergio Ramos fick Juventus Juan Cuadrado utvisad genom en filmning. Ett betéende som sågs av ungdomar över hela världen och som skickar signalen “det är okej att fuska för att vinna”. En signal som givetvis är felaktig och som SIF Cup vill vara med och motverka. “Green card” och “No diving” är två av värdegrunderna som handlar om uppförande på planen.
– Med Green Card vill vi premiera det goda beteendet och därför är det en viktig värdegrund i SIF Cup. Detta vill vi förebygga och eliminera för att tillvarata den fina och ärliga fotbollen som vi faktiskt vill ha, säger SIF Cups domaransvarige, Jonathan Varli.
“No diving” är säkert självklart för de flesta, det handlar om att inte fuska till sig fördelar genom filmning. Motsatsen till det gula och röda kortet är “Green card”, som alltså handlar om att belöna spelare och ledare som gjort något bra.
– Green card har gett en bättre effekt än vad vi förväntade oss. Vi märker att spelarna börjar uppfylla samtliga kriterier på green cards-listan allt mer och det gläds vi åt.
Green card har även funnits tidigare år i SIF Cup och har blivit en snackis efter det. Jonathan Varli menar att det fungerat väldigt bra och ser det som en stor positiv del av fotbollens utveckling.
– Det är ju dags att det sker en förändring inom fotbollen. Det är alldeles för mycket fusk, och oschyssta takter som vi försöker råda bot på. Att börja med de unga är framgångsreceptet. Jag tror att vi tillsammans måste skapa en riktig familjekänsla när vi är ute på fotbollsplanen.
Green card delas ut till spelare som exempelvis hämtar bollen åt motståndaren eller påtalar ett felbeslut som har gagnat det egna laget. Dessutom handlar det om att uppföra sig mot domarna, som Jonathan anser får utstå för mycket kritik, även i unga åldersklasser.
– Attityden mot den som dömer måste bli bättre. Det handlar om att få killar och tjejer att ta pipan i handen och våga gå ut på fotbollsplanen och döma. Det är där det sker en hel del otrevliga saker, det har blivit tuffare. Nu får unga domare ofta skäll i stället för beröm. Då blir det svårt att behålla dem. De kanske får en rejäl utskällning och sedan vill de aldrig mer döma en fotbollsmatch. Det kan ju förstöra dem för många år framåt.
Tror du att det skulle gå att använda Green card i exempelvis Allsvenskan?
– Ja, absolut. Varför inte? Det är en bra sak och jag tror det skulle få en större spridning internationellt om det började användas i t.ex. Allsvenskan, avslutar Jonathan.