Efter två genomförda turneringar går SIF-cupen mot sitt tredje raka år som fotbollsturnering i Södertälje. Ungdomsturneringen lockar lag från hela världen och för fotbollsprofilen, Bosse Pettersson, var det en självklarhet att hoppa på tåget och bli en del av arrangemanget.
–Det sammanfaller väldigt bra med det jag engagerar mig åt idag, en spridning av goda värderingar.
Bosse Pettersson har en lång och gedigen meritlista när det kommer till fotboll. Ni känner nog igen honom som spelare, tränare eller som expert i Viasat. Förutom jobbet i tv-rutan är han också grundare av ViLirare, med ett gigantiskt nätverk av andra stora profiler, framför allt inom fotbollen. Där jobbar Bosse stenhårt för att idrotten ska bli en trygg plats och skapa en bra grund. Något som även är viktigt för Södertälje International Football Cup.
–Från början fanns det två väldigt bra och tydliga värdegrunder i turneringen. Den ena var fair play och utryckte sig i namnet ”No diving”, som i slutändan handlar om rent spel. Det andra var ”Green card”, som nu också blivit ett begrepp. Gula och röda kort vet vi alla vad det är, men att dela ut ett grönt kort för bra uppförande var det inte många som hört talas om. Nu hör man folk prata om det lite varstans. När jag och mitt nätverk anslöt till turneringen inför 2017 hade dessutom ytterligare några värdegrunder lagts till.
Vad anser du att turneringen står för?
–Den står för samma sak som vårt nätverk med ViLirare gör, nämligen spridningen av goda värderingar. Det sammanfaller väldigt bra med det jag engagerar mig mest i idag. Dessutom är det en ungdomsturnering som är en del av en utvecklingsfaktor, som sammanför barn och ungdomar från jordens alla platser.
Vad är ambitionen med turneringen?
–Turneringen har en ambition att vara en 50/50-turnering. Det vill säga lika många flick- som pojklag. Sedan finns det större mål med turneringen, som att visa upp Södertälje som sedan en ganska lång tid tillbaka fått en stämpel och förknippats som ett stökigt samhälle i vissa områden. Kommunen har länge slitit med många svåra frågor och det är idag en väldigt bra plats.
Vad är det som bidrar till att Södertälje på nytt blivit en bra plats?
–Många jobbar stenhårt för att visa hur bra Södertälje är 2017 mot vad det var förr. Dessutom går staden i turneringens anda. Vi vill att ungdomar från hela världen ska mötas och få kulturutbyte med varandra. Något som redan finns i Södertälje idag, med många olika nationaliteter. Where Worlds meet, där världarna möts, är vår och Södertäljes slogan
Förutom en bra fotbollsturnering, vad är det viktiga med denna veckan i juli?
–Det är två saker som är viktiga för mig och för turneringen. Det ena är att göra handlingar av ord. Att våra värdegrunder praktiseras. Det skrivs mycket om detta idag och inte minst från UEFA, som skriver om fair play och att älska sporten. Det viktigaste i sporten är att gå från ord till handling, något vi verkligen ska visa upp denna veckan. Det andra är ett väldigt bra mottagande från både staden och turneringen. Jag vet att Boel (Godner) som är kommunstyrelsens ordförande, jobbar väldigt hårt för att visa att Södertälje är så mycket mer än bara det ansikte staden fått utåt.
Varför bör lagen söka sig till turneringen?
–Just av dessa skäl. Kom och pröva oss, kom och besök Södertälje under den här veckan och känn på hur en välorganiserad och välkomnande turnering ser ut.