Södertälje International Football Cup arbetar hårt för att tjejer och killars lika rätt i världen. Ett mål att locka lika många tjejlag som killag till turneringen. Med på resan är före detta Djurgårdsmålvakten och karriärcoachen Ulrika Schreber. Dessutom är det gratis för alla flicklag att delta.
1989 vaktade Ulrika Schreber Djurgårdens mål för sista gången. Redan i tidiga 20-åren valde hon att lägga handskarna på hyllan. Dessförinnan hade hon varit med och tagit upp stockholmsklubben i högsta ligan och var så när som på ett mål ifrån att ta sig till SM-final men föll i semifinalen, som man då spelade.
Numera är Ulrika karriärscoach och jobbar idrottsmän och idrottskvinnor. Dessutom har hon valt att bli en del av SIF-cupen och är en ambassadör för en av turneringens värdegrund, ”Yes, she can!”
– Det är något vi behöver jobba med hela tiden. Det finns så många normer som uppkommit genom att vi är sprungna ur en kultur att tjejer och killar har olika roller.
För världens framtid är det viktigt att flickor oavsett var de bor i världen, får samma förutsättningar som pojkar. Tillsammans under turneringens vecka i juli skapar vi en internationell mötesplats, där flickor från hela världen kan mötas och dela erfarenheter.
– Det finns massa föreställningar om att tjejer inte vill satsa på sport. Varje gång vi sätter det på kartan så blir det bättre. Det tar ju tid att förändra synsätt, attityd och normer. Det handlar om att skapa och ge samma förutsättningar för både tjejer och killar och att sätta strålkastare på det och göra det synligt ur olika perspektiv. Traditionellt sätt är det killar och män som fått bättre förutsättningar om vi kollar historiskt.
Södertälje International Football Cup vill skapa integration för flickor genom fotbollen, visa på att pojkar och flickor i hela världen ska ha lika möjligheter samt starkt bidra till att stärka flickors status i alla kulturer och länder med hjälp av fotbollen.
– Ur integritetssyfte är det väldigt bra att detta uppdagas i Södertälje som är en plats med många olika kulturer och folk med olika bakgrunder, och många utländska lag under turneringen. Det är viktigt att hitta olika arenor där vi möts och kan vara ett ansikte för jämställdheten. Även om det finns mycket kvar att göra så har vi kommit långt i Sverige. Det är roligt när man till och med ser killar komma i tjejernas landslagströjor, då vet man att det händer grejer.
Det finns många vägar att gå men tillsammans skapar varje lite stig nya förutsättningar för nästa person som kommer. Något som Ulrika stryker under.
– I och med att man blir medveten om det börjar man jobba med frågorna. När man sitter på kansliet och planerar tider till exempel, så ser man till att det blir jämn fördelning och inte väljer bort tjejer för att de inte är lika intresserade av fotboll. Det finns massa föreställningar om att tjejer inte vill satsa på sport.
Detta är en viktiga frågor som berör många. Därför har Swedbank valt att sponsra turneringen så att alla flicklag kan få delta helt kostnadsfritt.